tisdag 2 maj 2017

Se hur du ligger till med din pension jämfört med andra

Jag är ganska intresserad av pension eftersom jag har ett stort intresse för ekonomi i allmänhet. Trots mitt ekonomiintresse tycker jag tyvärr att problemet med pension är att det känns så fruktansvärt krångligt!!
  • Pensionen kommer från flera olika håll (staten + tjänstepension + privat).
  • Tjänstepensionen är en djungel om man haft flera anställningar.
  • Många ord och begrepp är svåra att förstå.
  • Jag planerar att sluta arbeta tidigare - det är jättesvårt att veta hur det kommer påverka mig.
Det var ett tag sedan jag var inne på MinPension men blev positivt överraskad idag. Tjänsten har utvecklats och jag tror att de är på rätt väg att göra den krångliga pensionen betydligt mer förståelig.

Statistik jämfört med personer i samma åldersgrupp och med samma kollektivavtal

Jämfört med tidigare finns här bättre och utförligare information om alla mina pensioner och jag tycker de presenteras enkelt och snyggt. Det finns även mycket läsvärd info för de som vill lära sig mer. Under "Mina Sidor" hittar jag Pensionsprognos, Pensionstillgångar och Pensionsstatistik, se bilden.

Jag kan tydligen få en pension som jag har all anledning att vara väldigt nöjd med.
Jag drev eget företag under 10+ år och kunde bygga upp ett ganska bra pensionskapital.

Fast statistiken i bilden förutsätter att jag fortsätter jobba till min pensionsålder som är 65 år. Och det är jag inte så sugen på eftersom jag funderar mycket på att gå ner i arbetstid. När jag drev min firma arbetade jag ofta 120% - 150% jämfört med en normal arbetsvecka. Det var stundtals mycket slitsamt och nu några år efter att jag sålt firman så tänker jag ofta på att vara mer ledig. Jag har mycket tid att ta igen med familj, barn, släkt och vänner.

Testa deras nya beta-sajt här  -->  beta.minpension.se

Förbättringar önskas
Pensionsprognosen på MinPension tillåter mig att gå i pension vid 62 år. Jag saknar att kunna välja ännu tidigare pensionsålder samt att kunna laborera med hur deltidspension skulle påverka ekonomin. Detta är viktigt då vår plan är att helt eller delvis kunna leva på aktieutdelningar som komplement till pension. Jag hoppas MinPension fortsätter utveckla sajten med såna funktioner.

Tack för att du hittat till min blogg som syftar till att öka intresse för ekonomi och sparande.

Hur tänker du kring pension? Skriv gärna en kommentar.



8 kommentarer:

  1. Jag själv väljer att het bortse ifrån statlig pension, ppm och tjänstepension. OM det blir något av det så ser jag de pengarna som en ren bonus. För det är ett faktum att våra politiker är totalt oansvariga och spenderar som aldrig förr. Det är ett gigantiskt håll i de offentliga siffrorna, som blir allt större för varje dag. De kommer göra som Göran Persson en gång gjorde, helt enkelt konfiskera våra pengar framöver. Jag är oerhört oroad för Sverige idag, folket måste vakna NU!
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Offentliga utgifter som andel av BNP har fallit senaste 20-25 åren liksom statsskulden, så även om det finns en del orosmoln på himlen så finns det ingen större anledning att tvivla på att folk kommer att få pension. Däremot har pensionssystemet gjorts om så att det blir "hållbart", en vacker omskrivning av att pensionerna sänkts i förhållande till det gamla systemet. Fördelen med det är att vi kan slippa många av de problem som t.ex. USA kommer att få med sin stora andel "defined benefit-system". Redan idag är flera delstater och stora amerikanska företags pensionssystem så underfinansierade att de inte längre går att rädda. De löpande uttagen lämnar såna hål att inga börsuppgångar i världen räcker för att kompensera uttagen.

    Om du funderar på att ta ut pension tidigare tycker jag du ska vara medveten om skillnaderna i skattesatser mellan dels lön och pension, dels pension före respektive efter 65 år. Nu sker en utjämning av reglerna mellan pension och lön i och med att pensionärerna får motsvarande jobbskatteavdrag, men det gäller än så länge enbart lägre inkomster och enbart för pension uttagen efter 65 år. Har man privata pengar att ta av kan det vara läge att ta från den högen fram till 65-årsdagen.

    Sen kan man ju ofta ta ut privata pensionspengar tidigare. Då ska man å andra sidan vara medveten om att inkomstpensions räknas upp med nominella löneökningar, medan privata pensionspengar kan placeras på börsen. Det kan ge högre avkastning över tiden (om än till högre risk) och det kan tala för att man bör ta ut de privata pensionspengarna senare snarare än tidigare. Allt beror dock på den individuella situationen.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar och många tänkvärda saker.
      Jag tycker just det här är svårt att greppa, dvs hur kommer en situation där man går ner i tid eller slutar jobba före 65 (eller 62) påverka ekonomin?

      Jag insett att det är svårt att veta då det är många personliga parametrar som påverkar. Jag hoppas som sagt att MinPension eller någon annan tjänst möjliggör att man kan få en mer heltäckande bild av läget.

      Radera
    2. Vad gäller själva skattebiten så går det att laborera med olika varianter på Skatteverkets egen kalkylsida:

      http://www.skatteverket.se/webdav/files/servicetjanster/skatteutrakning2017/prelskut17ink1.html

      Mvh Mattias

      Radera
    3. Tack Mattias. Jag skola kolla upp det här. Allt som ger bättre underlag för vilka pengar man har att röra sig med är intressant att studera. Visserligen långt kvar tills det verkligen är dags för pension men om man är förberedd så tror jag också att det helt enkelt blir bättre.

      Radera
  3. Tack för din kommentar!
    Jag tänker att med en befolkning som blir allt äldre finns det stora utmaningar.
    Befolkningen kommer framöver procentuellt sett kanske inte vara lika arbetsför som dagens om vi pronerar att man lever längre men inte orkar jobba. Eller så är man inte intresserad av att arbeta hela livet som tex mina föräldrar var inställda att göra.
    I grunden har jag dock tilltro till att det blir ok. Kanske inte superbra men ok.
    Hur som helst så är det viktigt att ta eget ansvar, tex genom att spara på egen hand.

    SvaraRadera
  4. Av en tillfällighet så tittade vi i familjen på våra pensioner igår och jämförde (vi har lika utbildning, ungefär lika lön så skillnaden skulle inte vara så stor). Utbetalningen på min privata del skulle vara betydligt lägre än sambons. Det visade sig att jag har valt "livslång utbetalning" istället för "utbetalning i 15 år".
    Så då kommer frågorna: Är det vettigt att ha "livslång"? Hur länge är det? Hur mycket stora summor pga resor och andra dyra utgifter orkar man göra av med efter 80 års ålder? Är det inte bättre att få ut en större summa när man orkar använda den?

    Tror att jag bestämt mig för att ändra utbetalningstid. Och gör jag inte av med allt så får jag väl investera överskottet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar Silvertärnan.
      Du berör en väldigt intressant frågeställning. Jag är ingen expert men jag tänker att jag håller helt med om att man egentligen inte behöver så mycket pengar när man är gammal. Man konsumerar helt enkelt inte så mycket, man kanske har sjukdomar eller kanske inte ens är vid liv i hög ålder.
      Så pengarna kommer normalt bättre till pass tidigare.
      Å andra sidan vet vi att människor lever allt längre i takt med att läkemedel och annat utvecklas hela tiden.
      Av de barn som föds idag så kommer hälften att få uppleva sin 100-års dag!!!
      Med tanke på det så tror jag också att man kommer vara piggare senare i livet och därmed också behöva en del pengar även då. Mitt upplägg är just nu merparten i "utbetalning i 15 år" och en mindre del i livslångt (det är dock där jag stoppas in alla nya pengar). Önskar er lycka till!

      Radera