torsdag 12 januari 2017

Storbank eller nischbank? Del 1

Gamla trygga storbanker
Jag har varit kund i en storbank i över 40 år – alltså nästan hela mitt liv! Det kanske inte är så konstigt. Man känner sig viktig när man skyndar till sitt inbokade möte på sin storbank. Banken finns mitt i stan på bästa läget och när man går in genom den stora porten i den anrika byggnaden blir man så småningom serverad kaffe i ett smakfullt inrett besöksrum.

Att lämna sin trygga storbank kanske inte känns självklart och inte heller att byta till en mindre nischbank som inte ens har ett bankkontor att besöka och som aldrig bjuder på kaffe.


Jag har den mesta tiden varit en ganska typisk kund på min storbank och regelbundet träffat min rådgivare och gått igenom min ekonomi. De erbjuder personlig rådgivning inom sparande, lån, pension etc. Jag måste säga att jag överlag blivit väl omhändertagen och jag har upplevt att det fungerat ok. Sedan några år tillbaka är jag även Private banking kund på min storbank så jag har även upplevt den sidan. Som Private banking kund får man ganska mycket tid med sin kontaktperson och min tilldelade aktiemäklare ringer då och då för att ge tips på nya placeringar som banken rekommenderar, vilket man då oftast accepterar… för hur skulle jag kunna veta bättre. Det var kanske allt detta som gjorde att jag inte reflekterade över deras genomtänkta metoder att optimera deras avgifter och courtage samt att binda upp mitt kapital i tveksamma produkter som är svåra att förstå. Samtidigt är det svårt att misstro dem eftersom de är experterna – inte jag.

Moderna spännande nischbanker
När jag försiktigt började intressera mig för nischbankerna med fokus på aktier och sparande så skapade jag därför ett konto på två av dem som fokuserar på just aktier, sparande och placeringar generellt. Det gick snabbt och hela processen var enkel och logisk.

Att vara kund i en nischbank och placera sitt sparande där innebär att själv ta ett större ansvar för sina placeringar. Jag är själv ganska ekonomiintresserad i grunden men var rädd för att jag skulle få sämre utveckling på mina placeringar nu när jag själv behövde engagera mig till skillnad från att min bankkontakt och aktiemäklare gav konkreta förslag att ta ställning till, samt skötte det praktiska.

Storbanken sämre än en indexfond och betydligt högre avgifter
I min storbank är det ganska svårt att på ett enkelt sätt följa sin totala ekonomiska utveckling med grafer och konkret få reda på hur man ligger till. Internetbanken som min storbank tillhandahåller visar helt enkelt inte detta så tydligt och det blir ännu mer komplext om man tar med alla märkliga produkter som de sålt in. När man inte riktigt kan se hur sparandet presterar men samtidigt löpande får rådgivning av bankens experter får man en känsla av att det flyter på bra. Det kan därför vara naturligt att inte fundera på om det egentligen finns något bättre alternativ för mig som kund.

Det var därför mycket förvånande när jag började räkna på det och insåg att storbankens råd egentligen inte slagit index och att det faktiskt varit bättre att sätta pengarna i en billig indexfond, som dessutom numera finns med 0% avgift hos nischbankerna. Däremot har mina placeringar i nischbankerna utvecklats betydligt bättre.Dessutom insåg jag att den totala andelen avgifter hos storbanken var betydligt högre – minst 5 gånger jämför med nischbankerna men det är generellt svårt att enkelt få en överblick av kostnaden för att vara kund i storbankerna. Det krävs att man lägger tid på att analysera.

Under ungefär ett år utvärderade jag och funderande på att lämna min gamla trygga storbank och lägga fullt fokus på en modern spännande nischbank. Det gav mig insikten att det är en självklarhet att regelbundet fundera på om man ska byta bank utifrån sina behov samt att storbankerna inte är det givna alternativet. Till slut tog jag steget och bytte till en nischbank med fokus på aktier och sparande. Jag är nöjd, mycket nöjd!


Första delen
Det här blir några blogginlägg som beskriver mina erfarenheter och funderingar över flytten från en storbank till en nischbank samt konkreta jämförelser mellan dem, t ex inom produktutbud, avgifter, kundtjänst, transparens, digitalisering av bankerna osv. Jag kommer också ge råd för de som vill ta steget.


Följ vår blogg AktieFamiljen på vår resa till frihet genom passiv inkomst samt hur vi vill skapa ett intresse hos barnen för sparande för att de senare i livet ska få samma möjlighet till framtida frihet.

2 kommentarer:

  1. Bra och intressant inlägg. Mina erfarenheter liknar dina. Bankerna vill gärna framställa detta med hanteringar av pengar som svårt och komplext, vilket det dock inte alls är. Och det blir extremt dyrt att anlita dem, istället för att göra ett bättre jobb själv.
    Om du hade ngn länklista på din hemsida till andra, så skulle jag gärna länka tillbaks till din blogg från min.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  2. Tack för det! Jag håller med om att man själv kan göra ett bättre jobb med sig ekonomi. Det passar ju så klart inte alla eftersom det kräver lite mer engagemang. Men för mig (och dig) är jag säker på att det är helrätt. :-)

    SvaraRadera