fredag 10 mars 2017

Fördelar med utdelningsinvestering

Det finns många bra saker med utdelningsinvestering och delvis beror de på vilken strategi man har. Här är några fördelar som jag ser utifrån mitt perspektiv.

Det är enkelt att komma igång
 • Insteget för att börja utdelningsinvestera är inte så komplicerat. Man kan starta i liten skala och sedan bygga vidare sin portfölj genom att tillföra sparade pengar eller återinvestera utdelningarna.
 • Det finns mycket bra information på nätet och vill du ha inspiration kan du gärna följa min egen utdelningsportfölj och se mina innehav. Se mina innehav i min portfölj.  

Minskad stress och oro över börsnedgångar
 • Långsiktigheten som är en naturlig del i utdelningsinvestering gör att man slipper stressen över att börsen kan gå ner och man därmed se sitt kapital periodvis minska kraftigt. Går börsen ner så fortsätter normalt utdelningarna att ge ett fint kassaflöde vilket gör det enklare att acceptera en nedgång och istället fokusera framåt. Svängningarna är ju en del av börsen beteende.
 • Går börsen ner kan det dessutom vara läge att passa på att öka innehaven eller återinvestera utdelningarna då aktierna är billigare.

God chans att utdelningsportföljens bolag är bra 
 • Många bolag som ger god utdelning och utdelningstillväxt är också riktigt bra bolag fundamentalt sett. Det har ofta en god tillväxt gällande omsättning och vinst och då förmodligen en bra affärsidé och affärsmodell i grunden.
 • En del bolag kanske kan till och med anses vara lite tråkiga men de är stabila och sänker risken och volatiliteten i portföljen.

En utdelningsportföljen kräver inte så mycket arbetsinsats
 • Så länge man har bra bolag som håller sig inom sin strategi är det enkelt att bygga på sin portfölj. Man fyller helt enkelt på när det finns pengar i kassan och man slipper utmaningen att tajma marknaden. Månadssparande passar utmärkt. 
 • Långsiktigheten gör att portföljen sköter sig mer eller mindre själv och du behöver inte engagera dig så mycket vare sig när det handlar om att bygga upp den eller senare när det är dags att leva på utdelningarna.

Ränta-på-ränta
 • Ränta-på-ränta effekten ger goda resultat om man är långsiktig (läs mer i kommande inlägg). Ju längre man kan låta sina pengar arbeta desto bättre blir utfallet.
 • Jag upplever en trygghet att veta att varje gång jag får en utdelning och återinvesterar den så har jag en positiv ränta-på-ränta effekt som hjälper mig mot mitt mål.

Jämnare kassaflöde
 • När man långsiktigt vill kunna leva på sina sparpengar så är utdelningsinvestering ett bra alternativ. Med lite planering så kan du få ett ganska jämt kassaflöde från utdelningarna. 
 • Om man istället fokuserar på att investera i aktier och försöka sälja dem när man fått god avkastning så är man mer beroende av konjunkturen och börsens rörelser. Det är inte lika kul att sälja när börsen är lågt värderad om man behöver pengar att betala sina räkningar.

Den situation vi har med låga räntor under en längre tid har bidragit till att utdelningsinvestering gått bra eftersom placerarnas alternativ varit begränsade. Utdelningsinvestering kommer säkert fortsätta ge god riskjusterad avkastning i ett klimat med låga räntor.Läs också: 2 kommentarer:

 1. Ledsen, men jag håller inte alls med om flertalet av punkterna ovan. Jag tycker faktiskt det låter lite som något du försöker intala dig själv, så kallad confirmation bias. Det finns, i verkligheten, ingen fundamental aktiestrategi som inte kräver arbete och förståelse för bolag. Vidare är risken hög för sänkta utdelningar i en svag ekonomi, det är ett naturligt faktum att bolagens finanser blir svagare då. Vidare så bör man vara medveten om att många populära utdelningsbolag blivit hopplöst övervärderade på senare tid, speciellt i usa.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för din kommentar.
  Jag utgår från min egen syn och för mig innebär utdelningsinvestering mindre arbetsinsats relativt sett andra investeringsstrategier jag provat eller använder. Ju mer tid man kan lägga på analyser desto bättre men tid är för mig en bristvara och då undviker jag att försöka tajma marknaden.
  Det kommer ett inlägg om nackdelarna med utdelningsinvestering också för visst finns det såna. :-) Men nu var det inte det inlägget handlade om.

  SvaraRadera