söndag 12 mars 2017

Utdelningsinvestering jämfört med indexinvestering

Hur presterar en investeringsstrategi med fokus på utdelningar och löpande återinvestering av utdelningarna jämfört med indexinvestering?.

I diagrammet ser vi att en kategori Amerikanska bolag som alla har 25 års historik av årlig höjning av utdelningen (Dividend Aristocrats) har presterat betydligt bättre än det breda S&P 500 som är ett aktieindex över 500 stora Amerikanska börsbolag. Man kan utifrån detta tänka att många bolag med stabil utdelningstillväxt också är välmående bolag och därmed en god investering. 


Om utdelningen återinvesteras genom att köpa fler aktier som i sin tur kommer ge utdelning skapas ränta-på-ränta effekten. Det som även kallas världens 8:e mästerverk. För att få så stor effekt som möjligt bör man inte ha bråttom. Ju längre tid man kan vänta desto högre utväxling ger ränta-på-ränta effekten. 

Detta syns även tydligt i slutet av diagrammet nedan där utdelningarna återinvesteras och efter 10-15 år blir lutningen på kurvan allt brantare. Som sagt inget för den som har bråttom och därför desto större anledning att komma igång med sitt sparande och utdelningsinvestering så snart man kan.


Tittar vi närmare på Sverige så ser vi samma mönster om vi jämför två index. 
OMXS30 (De 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen) 
SIX30 Return (De 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar)


Vad är då fördelarna med indexinvestering?
Indexinvesterings största fördel är att det är så enkelt. Alla är inte intresserade av ekonomi, aktier och placeringar och för dem är indexinvestering ett bra alternativ och ger i regel betydligt mer än ett sparkonto. Använder man indexfonder så finns det flera alternativ till mycket låg avgift eller exempelvis Avanza Zero som har gått ett steg längre med en fondavgift på 0%. 


Läs mer om utdelningsinvestering:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar