lördag 3 mars 2018

Börskrasch - när återhämtar sig börsen?

Får du också ont i magen när börsen går ner? Du är inte ensam eftersom både upp- och nergångar brukar kännetecknas av ett flockbetéende på börsen. Historien visar däremot att det lönar sig att behålla sina aktier för uppgången är ofta närmare än man tror. 


På bilden nedan visas tidsperioden för både upp-och nedgångar där man kan se att nedgångarna är relativt korta jämfört med uppgångarna. Jag har själv upplevt både IT-krasch och finanskrach och i båda fallen så tyckte jag det var enormt jobbigt att se mina portföljer minska så mycket. Men har man inte något akut behov av pengarna så är det bra att plocka fram såna här bilder för att minska sitt magont.  Börsens förmåga att återhämta sig

Jag har sammanställt data i nedanstående tabell som jag tycker är intressant. Den visar att i samband med kriser finns det en period där marknaden många gånger reagerar negativt med ordentligt fallande börskurser, ofta med hög volatilitet. Men som det går att utläsa sker ofta en positiv utveckling efter krisen och i några fall kommer återhämtningen relativt snabbt efter krisen. Den här tabellen kommer jag ha till hands när nästa kris kommer för att bli peppad att inte sälja i panik och att förstå att uppgång kommer så småningom.


De här kraftiga svängningar på börsen med både ner- och uppgångar drivs ofta av en överreaktion på marknaden. De flesta aktieägarna som köper och säljer aktier agerar emotionellt. Om aktiens pris går upp känner man tillfredsställelse men går den ner så känner man obehag. De här känslorna stärks av omvärlden, t ex uppfattningen hos andra placerare, tidningar, TV, sociala medier etc.

Människans drivkraft att följa med strömmen skapar ett flockbeteende. I kristider och därmed kraftiga prisrörelser så tänker jag att flocken följer och tillsammans förstärker nedgången för att senare göra motsvarande i en uppgång. Det här är visserligen en teoretisk modell men tabellen ovan exemplifierar att negativa händelser som irrationellt skapar kraftiga kursrörelser nedåt tenderar att återhämta sig senare.


På tal om flockbeteende - Vid börskraschen 1929 samlades människor på Wall street

I de kraftiga svängningarna som följer kriser så är det inte ovanligt att småsparare reagerar sent och känner att de vill minimera skadan genom att sälja sina aktier eller fonder. Om man försöker tajma marknaden finns det risk att man hamnar sent i cyklerna. Dvs man hoppar på den uppgående trenden lite för sent och hinner inte reagera när det sen vänder neråt. 

Jag tycker det är otroligt svårt att tajma börsens upp- och nedgångar och när det kommer en kraftig nedgång så tycker jag det är jobbigt, precis som de flesta gör. Men att vara medveten om detta mönster vid kriser gör att man kanske känner mindre oro när börsen väl rasar. Historien visar att det kommer en vändning, vi vet inte när det sker men vetskapen gör att man kanske kan sova lite bättre om natten. 


Stort tack för att du besöker oss! Passa även på att läsa:

Vad händer om du missar några bra börsdagar kommande decennier? Mer än du tror.
3 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Det brukar också vara stor volatilitet och jag såg någonstans att för Stockholmsbörsen så är några av de största lyften enskilda dagar just i turbulenta perioder. De som missat dem har haft sämre utveckling på sin portfölj över tid.

  Att bli rik på aktier handlar om att välja klokt och utsätta valen för långa exponeringstider, inte hatta hit och dit.

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg. Känns onekligen extra aktuellt nu med den sättning som börsen upplevt.
  Hoppas få se fler inlägg från dig framöver! :)

  SvaraRadera
 3. Hej
  Fina bilder du har, lätt att se att börsen alltid återhämtar sig :)

  hälsningar Tandläkaren /

  SvaraRadera